De herfst is inmiddels volop aan de gang. Steeds meer bladeren vallen van de bomen en de temperaturen dalen. De avonden zijn weer langer, maar gelukkig is het vaak nog wel lekker weer om in de tuin aan de slag te gaan. Want elke maand is er wel iets te doen in de tuin, zo ook in oktober.

Wat kunt u deze maand in de tuin doen?

Snoeien
•Veel planten kunt u een verjongingsnoei geven, zoals bijvoorbeeld de (haag)beuk, de duivelwandelstok, sering en nog vele andere.

Naast de verjongingssnoei, zijn er ook planten die een gewone snoeibeurt kunnen gebruiken in oktober. Voorbeelden hiervan zijn de Japanse esdoorn, nectarine en de Japanse sierkers. Kleur in de tuin! Veel planten en struiken hebben in september hun laatste kleuren laten zien en gaan in een rustperiode. Er zijn veel bloemen en planten die hun kleur verliezen. Gelukkig zijn er ook planten en bloemen die juist in het najaar hele mooie kleuren brengen in de tuin. Een paar voorbeelden van kleurrijke herfstbloeiers zijn: herfstanemonen, herfstasters, buddleja (vlinderstruik), geraniums en vetkruid (Sedum ‘Herbstfreude’).

Wat kunt u doen met het gazon?
Voor een mooi en verzorgd gazon is het belangrijk om ook in koudere tijden deze te onderhouden. Hier wat tips;
•Hark alle bladeren van het gazon om zo bruine plekken te voorkomen. Als de bladeren op het gazon blijven liggen kunnen deze het gras verstikken, waardoor de bruine plekken ontstaan. Deze bladeren kunt u eventueel gebruiken om later in de maand vorstgevoelige planten mee te beschermen
•U kunt in oktober kalk strooien om uw gazon te onderhouden. Kalk helpt uw gazon te beschermen tegen mos. Mos houdt van zure grond. Natuurlijk is het wel belangrijk om te kijken wat voor bodem u heeft. Vooral zandgrond wordt snel zuur en zal meer baat hebben bij kalk.

Zorg ervoor dat u deze maand of komende maand voor de laatste keer het gras maait. Daarna zal het voorlopig niet meer nodig zijn.

Wat kunt u planten in oktober?
Oktober is een hele geschikte maand om te planten in uw tuin. U kunt voorjaarsbollen planten, zodat u in het voorjaar kunt genieten van deze mooie bloemen. Daarnaast is oktober ook een hele geschikte maand om vaste planten en fruit (bomen en struiken) in uw tuin te planten. De grond is nog warm genoeg en daarnaast valt er in de herfst genoeg regen, zodat de planten alle mogelijkheid krijgen om aan te slaan.

Herfstvoorbereidingen:

•Deze maand is een goede maand om bomen, struiken, planten en/of hagen te verplaatsen; Ook in de rest van de tuin kunt u het beste de afgevallen bladeren verwijderen (bijvoorbeeld op paden). Als de bladeren nat worden, zullen ze aan de grond blijven kleven. Door ze weg te halen, voorkomt u pijnlijke valpartijen. Tussen struiken en bloemen kunt u afgevallen bladeren gerust laten liggen. Ook beschermen deze bladeren de planten tijdens koude periodes en zorgen ze tevens voor een onderkomen voor egels en/of muizen.

Wat kunt u doen met de vijver?
•U kunt een net spannen over het water van de vijver. Zo voorkomt u dat de vijver bevuild wordt met bladeren;
•Door kouder weer, zullen vissen zich steeds dieper in de vijver verplaatsen. Als de temperatuur boven de 8 graden is, kunt u de vissen nog gewoon blijven voeren